tirsdag 14. februar 2012

Flaggstång...

På "gamle køsa" var det flaggstång. Den hadde bestefaren ti høvdingen laga sjølv, noke som eg trur var veldig vanleg før. Ein dag då me kåm heim, låg den i 1000 bitar, i hvertfall 6 store bitar og mange små. Gjennområtten var den etter mange års tro teneste til småbruket.

Me bur slik til at me har lyst på ny flaggstång, og har spara på det gamle festet, som har blitt satt i jorda når "finpussen" med gravmaskin blei gjort på forsommaren i fjor. Nå skal sannt seiast at serleg fint ut i skrivande stund er stativet ikkje. For etter møte med målingskrapa i fjor, er det ikkje mykje presentabelt nå, der det stend på pynten å viser fram litt rust hist å pist. Tanken var at det skulle få litt måling. Men med den sommaren me hadde i fjor, vert det ikkje så mykje måling som me hadde tenkt. Bedre lykke neste gang ! Så nytt år å nye mogleghetar. Når våren å annledninga byr seg skal målekosten "sveivast", og stativet skal bli kvitt å fint, forhåpentlegvis som flaggstanga. Det vil sei flaggstanga som me har lyst på, men som ikkje er så lett å bestemme seg for kva for ei me skal ha. Ei flaggstang er nemmleg ikkje bare ei flaggstang. Du har fleire typer tre, metall, fester og toppar.

Så har prøvd å siti å sett litt på nett, men ikkje mange bildene som var til inspirasjon for meg. Men trur det er tre som eg har mest lyst på. Men det har sine bakdelar det og. Det er ein del vedlikehald på, som med ana tre. Men har ikkje lyst på for spinkel stang heller..hmm...nei det er godt det ikkje er vår ennå, og at der ennå betenkningstid.






Fannt litt ut om kor høg stanga skal vere då.


Hvilken høyde?
I følge den gamle norske regelen skal 1/3 av flaggstangen rage over husets møne.
Vanligste høyder er som følger:

Villa 10 – 12 m

Hytte 8 – 12 m (under 8m gir et "dukkestuepreg", bl.a. med tilhørende lite flagg)

Gårdsbruk 12 – 18 m (avhengig av størrelse og beliggenhet)

Bedrifter
Off. bygninger
Bensinstasjoner
Veikroer 10 – 16 m

Bygninger og omgivelser er avgjørende for hva som
passer hvert enkelt sted.










(bildet er henta frå nettet)




Ikkje mange land som har så fint flagg som me i Norge har...:)

Har du flaggstang?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar